Ostatnio moim ulubionym śniadaniem są tosty francuskie. Bardzo lubię je w wersji na słodko, jak i wytrawne. Dziś przygotowałam dla Was przepis na przepyszne i bardzo łatwe do przygotowania wegańskie tosty francuskie z dodatkiem salsy mango.
Wytrawne tosty francuskie z salsą z mango
Składniki (na 2 porcje) :
8 kromek pieczywa
olej do smażenia
Ciasto:
1/2 szkl mąki z ciecierzycy
2 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego1 łyżka płatków drożdżowych
1/4 łyżeczki czarnej soli (kala namak)
1/8 łyżeczki kurkumy (opcjonalnie dla koloru)
1/8 łyżeczki kurkumy (opcjonalnie dla koloru)
szczypta soli, szczypta pieprzu
1 szkl wody
1 szkl wody
Salsa:
1/2 mango
1/4 cebuli czerwonej
1/2 pomidora
3 listki bazylii
1 łyżeczka oleju
sól, pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto połącz ze sobą i dokładnie wymieszaj w półmisku. Odstaw masę na ok. 10 minut.
W międzyczasie pokrój na drobne kawałki mango, pomidora i cebule. Posiekaj bazylie i wymieszaj wszystko razem z olejem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Rozgrzej patelnie z nieprzywierającą powłoką z odrobiną oleju. Zmniejsz ogień, zanurz kromki pieczywa w cieście i smaż z obydwu stron, aż się zarumienią.
Podawaj z wcześniej przygotowaną salsą mango i świeżymi listkami bazylii.
Smacznego:)
Na wytrawnie jadłam raz i były pycha! Ta wersja z salsą kusi :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Wygląda apetycznie! ;-)
OdpowiedzUsuń