Ostatnio moim ulubionym śniadaniem są tosty francuskie. Bardzo lubię je w wersji na słodko, jak i wytrawne. Dziś przygotowałam dla Was p...

Wytrawne tosty francuskie z salsą mango



Ostatnio moim ulubionym śniadaniem są tosty francuskie. Bardzo lubię je w wersji na słodko, jak i wytrawne. Dziś przygotowałam dla Was przepis na przepyszne i bardzo łatwe do przygotowania wegańskie tosty francuskie z dodatkiem salsy mango.





Wytrawne tosty francuskie z salsą z mango



Składniki (na 2 porcje) :


8 kromek pieczywa
olej do smażenia 


Ciasto:

1/2 szkl mąki z ciecierzycy
2 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego
1 łyżka płatków drożdżowych 

1/4 łyżeczki czarnej soli (kala namak)
1/8 łyżeczki kurkumy (opcjonalnie dla koloru)
szczypta soli, szczypta pieprzu
1 szkl wody

Salsa: 

1/2  mango 
1/4 cebuli czerwonej 
1/2 pomidora 
3 listki bazylii
1 łyżeczka oleju 
sól, pieprz

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto połącz ze sobą i dokładnie wymieszaj w półmisku. Odstaw masę na ok. 10 minut.

W międzyczasie pokrój na drobne kawałki mango, pomidora i cebule. Posiekaj bazylie i wymieszaj wszystko razem z olejem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Rozgrzej patelnie z nieprzywierającą powłoką z odrobiną oleju. Zmniejsz ogień, zanurz kromki pieczywa w cieście i smaż z obydwu stron, aż się zarumienią.

Podawaj z wcześniej przygotowaną salsą mango i świeżymi listkami bazylii.

Smacznego:)

2 komentarze:

  1. Na wytrawnie jadłam raz i były pycha! Ta wersja z salsą kusi :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń