Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw sezonowych. Bardzo długo czekałam, aż pojawi się na targach. W okresie od lata do jesieni masowo wykorzystuje cukinie w wielu przepisach. Od gulaszy, leczo, placków, po przez makaron czy dania deserowe. Ostatnio naszła mnie ochota na kotlety z cukinii, dlatego lekko zmodyfikowałam mój sprawdzony przepis na placki. Kotlety wyszły pyszne, chrupiące na zewnątrz, a w środku miękkie.
Kotlety z cukinii
Składniki (na 8 średnich kotletów):
- 600 g cukinii (2 średnie cukinie)
- 5 łyżek bułki tartej* + bułka do obtoczenia
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Zetrzyj cukinie na małych okach tarki, posól i odstaw na 15 minut.
- Po tym czasie porządnie** odciśnij wodę z cukinii i przełóż do miski.
- Do cukinii dodaj wszystkie przyprawy, mąkę, bułkę tartą i wymieszaj.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Uformuj kotlety i obtocz w bułce tartej.
- Smaż na średnim ogniu na patelni do zarumienienia.
* Trzeba sprawdzać skład bułki tartej - niektóre mogą być niewegańskie. Ja swoją kupuję w Auchan.
** Odciśniecie cukinii ma bardzo duży wpływ na konsystencje kotletów, dlatego trzeba je porządnie odcisnąć.
** Odciśniecie cukinii ma bardzo duży wpływ na konsystencje kotletów, dlatego trzeba je porządnie odcisnąć.
Smacznego :)
Cukinie to bardzo uniwersalne warzywa my również często dodajemy je do naszych potraw. Przepis świetny. :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie i apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam cukinię i wszystko co z niej zrobione! Zawsze robię placki cukiniowe, ale te kotlety wyglądają tak wspaniale, że na pewno wykorzystam przepis!
OdpowiedzUsuńTen sos sojowy jest konieczny ? Mozna go czyms zastąpić ?
OdpowiedzUsuńSos sojowy nie jest konieczny, ale podkreśla smak cukinii. Możesz go pominąć i ew. dodać trochę więcej soli albo przyprawy typu warzywko :)
Usuńna jakim tłuszczu smażyłaś i w jakiej ilość? Mniej więcej jak długo by nie były surowe w środku?
OdpowiedzUsuńSmażyłam na ok. łyżce oleju rzepakowego przez mniej więcej 3 minuty na jednej stronie do pozimu zarumienienia widicznego na zdjęciach. :)
UsuńMmm :)
OdpowiedzUsuńW poszukiwaniu prostych kotletów z cukinii docieram do przepisów coraz prostszych, odartych z kolejnych "zbędnych" składników. Twój jest na razie liderem prostoty, a zarazem pozwala przyrządzić bardzo smaczne, cukiniowe w smaku, kotleciki. Córka mówi, że mam je robić z tego właśnie przepisu. Dziękuję. Tom
OdpowiedzUsuńCo znaczy bułka tarta może być niewegańska??
OdpowiedzUsuńWspaniale! Polecam dodać weganska fete :)
OdpowiedzUsuń