Makaron ze szpinakiem to jedno z moich ulubionych dań. Nie dość, że jest pyszne o można je przygotować dosłownie w chwilę. Wystarczy ugotować makaron i przygotować szpinak z mlekiem roślinnym, czosnkiem i innymi przyprawami. Dla urozmaicenia można dodać pokruszone tofu lub świeże pomidorki koktajlowe. Dla dopełnienia warto zetrzeć ser wegański i obficie posypać danie na talerzu.
Makaronem ze szpinakiem
Składniki:
450 g mrożonego szpinaku
0,5 szkl mleka roślinnego
1 łyżka oleju
1 łyżka sosu sojowego
2 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki płatków drożdżowych
pieprz, sól
opcjonalnie odrobina cukru
Przygotowanie:
Rozmrożony szpinak przełóż na rozgrzaną patelnie (można go też rozmrozić na patelni) z olejem.
Dodaj mleko roślinne i smaż ok. 5 minut na małym ogniu, aż większość płynu wyparuje.
Po tym czasie dodaj przeciśnięty czosnek i sos sojowy. Dokładnie zamieszaj i smaż ok. minutę.
Następnie dodaj płatki drożdżowe, pieprz, ewentualnie sól i cukier.
Na koniec dodaj sok z cytryny i wymieszaj.
Ugotowany makaron dokładnie połącz ze szpinakiem.
Smacznego :)
o mniam, super przepis :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie, kocham szpinak!
OdpowiedzUsuńSuper to wygląda!
OdpowiedzUsuńOj,wybacz,ale strasznie nie lubię szpinaku...jakoś nie mogę się przekonać:-/
OdpowiedzUsuńSzkoda, że nie lubimy szpinaku :/
OdpowiedzUsuń<333 Proste, przyjemne, pyszne!
OdpowiedzUsuńto by było dobre
OdpowiedzUsuńBardzo lubię makaron ze szpinakiem, jednak przyrządzam go w inny sposób, z sosem śmietanowo - szpinakowym, pycha!
OdpowiedzUsuńLubię dania z makaronem, niestety szpinak do mnie nie przemawia.. ;)
OdpowiedzUsuńWyglada pysznie 😍
OdpowiedzUsuńO taki makaronik to i ja lubię :)
OdpowiedzUsuń