Niektórym gotowe kotlety sojowe kojarzą się z nudną, bezsmakową tekturą. Choć to nie jest najzdrowsza opcja bardzo często mam w zapasie...

4 pomysły na kotlety sojowe


Niektórym gotowe kotlety sojowe kojarzą się z nudną, bezsmakową tekturą. Choć to nie jest najzdrowsza opcja bardzo często mam w zapasie opakowanie takich kotletów. Ich przygotowanie jest proste i szybkie. Kotlety sojowe nie muszą być nudne, kluczem do sukcesu jest ich właściwe przyrządzenie. Dziś przygotowałam dla Was 4 pomysły na kotlety sojowe.



Ryż z sosem słodko-kwaśnym 
z kotletami sojowymi


Składniki (na 2 porcje):

  • 200 g ryżu
  • słoik sosu słodko-kwaśnego
  • 50 g kotletów sojowych
  • bulion lub woda z dodatkiem przyprawy typu warzywko
  • olej do smażenia
Przygotowanie:

  1. Kotlety sojowe namocz w gorącym bulionie. 
  2. Ugotuj ryż wg instrukcji na opakowaniu. 
  3. Gdy kotlety zmiękną porządnie je odciśnij z wody i pokrój na małe kawałki. 
  4. Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju podsmaż kawałki kotletów sojowych. 
  5. Po podsmażeniu dodaj na patelnie sos słodko-kwaśny. 
  6. Podawaj z ugotowanym ryżem.


Koperkowe kotlety sojowe 



Składniki (na 2 porcje):

  • 2 łyżeczki koperku suszonego
  • 8  kotletów sojowych
  • bulion lub woda z dodatkiem przyprawy typu warzywko
  • olej do smażenia
Przygotowanie:

  1. Kotlety sojowe namocz w gorącym bulionie z dodatkiem koperku. 
  2. Gdy kotlety zmiękną porządnie je odciśnij z wody.
  3. Na rozgrzanej patelni z olejem podsmaż kotlety  Dociskaj je widelcem aby wycisnąć z nich więcej wody.   
  4. Podsmażaj do zarumienienia z obu stron.
  5. Podawaj z ziemniakami i z sałatką. 

Makaron z kotletami sojowymi w sosie pieczeniowym



Składniki (na 2 porcje):

  • 50 g kotletów sojowych
  • 200 g makaronu
  • 1 opakowanie sosu pieczeniowego
  • olej do smażenia
Przygotowanie:

  1. Kotlety sojowe namocz w gorącym bulionie.
  2. Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. 
  3. Gdy kotlety zmiękną porządnie je odciśnij z wody i pokrój na małe kawałki.
  4. Na rozgrzanej patelni z olejem podsmaż kotlety.
  5. Przygotuj sos pieczeniowy wg instrukcji na opakowaniu i dodaj do kotletów.
  6. Gotowy sos z kotletami podawaj z makaronem. 


Kotlety sojowe w cieście kokosowym




Składniki (na 4 porcje):

  • opakowanie kotletów sojowych
  • bulion lub woda z dodatkiem przyprawy typu warzywko
  • olej do smażenia
  • 1 szkl mąki
  • 1 szkl mleka roślinnego
  • 1 łyżka sosu sojowego 
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1/2 szkl wiórków kokosowych
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:

  1. Kotlety sojowe namocz w gorącym bulionie. 
  2. Gdy kotlety zmiękną porządnie je odciśnij z wody.
  3. Przekrój każdy kotlet sojowy na pół i uformuj z niego coś na kształt kuli. 
  4. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj mleko, sos sojowy, wiórki, olej, cukier, sól i proszek do pieczenia. Wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.
  5. Do głębokiego talerza wsyp trochę mąki i obtocz w niej kotlety. Następnie zanurz kotlet w cieście kokosowym. Przełóż na patelnie z rozgrzanym olejem, smaż w pół głębokim tłuszczu. 
  6. Podsmażaj do zarumienienia z obu stron.
  7. Podawaj z ryżem i kapustą kiszoną. 

Smacznego:)

19 komentarzy:

  1. Próbowwałam kiedyś smażyć kotlety sojowe w samych ziołach, bez panierki i chłonęły ogromną ilość tłuszczu, którego smaku nie znoszę. Nie masz takiego problemu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście chłoną aporą ilość tłuszczu, ale wg mnie to właśnie sprawia, że są tak smaczne. Czasami, żeby zmniejszyć ich kaloryczność wsadzam papier do pieczenia pomiędzy kotlety a olej. Polecam Ci apróbowanie takiego sposobu :)

      Usuń
    2. UNA BLOG ja po smażeniu wyciskam kotlety widelcenm na ręczniku papierowym, staram się też dawać minimalną ilość oliwy.

      Usuń
  2. Ciekawe propozycje :) Najbardziej podoba mi się pierwsza! Dodałabym tam jeszcze prażone orzechy nerkowca :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny blog :) Zaskakoczyłaś mnie kotletami w cieście kokosowym, smakują wyśmienicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie dość że pysznie to jeszcze kreatywnie! Jestem uzależniona od kotletów sojowych, jakbym mogła tobym je na sucho jadła hahaha. Teraz się zainspiruję i poszaleję ze smakami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Spróbowałam zjeść jak Ty i sądzę że skusiłabym się na taką odmianę częściej. Zrobiłam z ryżem i pieczarkami do buraczków tartych Gomaru. Żując te kotlety czuje się taki całkiem przyjemny zastrzyk adrenaliny.

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham kotlety sojowe. Jestem wegetarianka wiec to u mnie codziennosc. Napewno wyprobuje opcje kokosowa, dzieki za pomysl

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja napewno wypróbuję opcje z sosem pueczeniowym

    OdpowiedzUsuń