Pankejki to ostatnio mój ulubiony deser, dlatego postanowiłam spróbować zrobić gotowy mix, który zawsze będę mieć pod ręką. Do sypkiej mieszanki z tego przepisu wystarczy dodać mleko sojowe, poczekać 10 minut i można cieszyć się pysznymi pankejkami.
WEGAŃSKIE PANKEJKI - GOTOWY MIX Z PŁATKÓW OWSIANYCH
Składniki:
2,5 łyżki proszku do pieczenia
7,5 łyłżek nasion chia
8 łyżek cukru lub innej substancji słodzącej
Przygotowanie:
W celu przygotowania pankejków odmierz 150g mixu, dodaj do niego 200 ml mleka sojowego (ja zazwyczaj używam waniliowego), dokładnie wymieszaj, tak aby nie było grudek i odstaw na 10 minut.
Po tym czasie nagrzej patelnie z odrobiną oleju. Na patelnie nakładaj porcje ciasta (zwykle na patelni mieszczę za jednym razem 3 lub 4 placki). Zaraz po wylaniu masy zmniejsz ogień i przykryj pokrywką. Smaż z obu stron, na złoto.
Smacznego :)
jejku... jak to obłędnie wygląda i pewnie tak też smakuje :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam placki! Przez twoje zdjęcia mam ślinotok ;)
OdpowiedzUsuńNie mam chia, a to chyba poważny ubytek w przepisie ;)
OdpowiedzUsuńCoś czuję, że jutro skorzystam z tego Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńChia sklejają całą mase, więc dość powaźny ubytek :p
OdpowiedzUsuńOj super na podwieczorek! <3 Muszę takie zrobić chłopakowi!
OdpowiedzUsuńOstatnio placki stały się bardzo modne :) Z chęcią spróbuję Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie to wygląda! Na pewno smakuje tak samo
OdpowiedzUsuńUwielbiam pankejki, takich jeszcze nie jadłam, a te wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńŚwiętnie! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na bloga! ;-)
Jeszcze nigdy nie uzywalamnasion chia...musze w końcu spróbować.
OdpowiedzUsuńKocham pancakes, ja zawsze robię z jajkami i mlekiem, ale tego sposobu też muszę spróbować. Świetne zdjęcia ;)
OdpowiedzUsuńJejku uwielbiamy Twoje. przepisy. Zabijasz pysznościami :)
OdpowiedzUsuń