Dziś przepis idealny dla miłośników słodkości. Co powiecie na połączenie donatów z Oreo? Już kilka razy takie pączki zwróciły moją uwag...

WEGAŃSKIE DONATY Z OREO


Dziś przepis idealny dla miłośników słodkości. Co powiecie na połączenie donatów z Oreo? Już kilka razy takie pączki zwróciły moją uwagę w pewnym sklepie. Niestety ich skład  nie jest roślinny, dlatego postanowiłam  przygotować je sama w domu w wersji wegańskiej. Pączki wyszły puszyste i idealnie słodkie, a ciastka oreo dodają im wyjątkowego smaku. Do przyozdobienia donatów można użyć  też  kawałków czekolady, posypki lub nawet owoców.  


WEGAŃSKIE DONATY Z OREO 



Składniki(na ok 15 donatów):

3,5 szkl. mąki 
1 szkl. wody
1 saszetka suchych drożdży
2 "jajka" z siemienia lnianego (2 łyżki siemienia + 6 gorącej wody)
6 łyżek oleju 
3 łyżki cukru 
1 łyżka kakao


Skladniki na lukier:

3/4 szkl. cukru pudru
1/2 mleka roslinnego lub wody

Do udekorowania: 

opakowanie ciastek Oreo

Przygotowanie:


Przygotuj "jajko" zalewając zmielone siemię lniane gorącą wodą i zostaw na ok. 10 minut.


Do dużej miski przesiej mąkę oraz kakao, dodaj saszetkę drożdży i dokładnie wymieszaj.

W mniejszej misce połącz wodę, wcześniej przygotowane"jajko", cukier oraz olej.


Stopniowo dodawaj mąkę do mokrych składników (najlepiej ok. 1/2 szkl. na raz) dokładnie wyrabiając masę. Mieszanina powinna zacząć formować miękkie, lekko lepkie ciasto. 

Następnie włóż masę uformowaną w kule do oprószonej mąką miski, przykryj czystym ręcznikiem kuchennym i pozostaw w ciepłym miejscu na ok. godzinę lub do podwojenia objętości.

Po tym czasie delikatnie przełóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię. Delikatnie rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm. 

Następnie wytnij donaty za pomocą szklanki oraz małego kieliszka.

Umieść wycięte donaty na lekko oprószonym pergaminie na blasze do pieczenia. Przykryj ciepłym, lekko wilgotnym ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na ok. 45- 60 minut, aż pączki podwoją swoją wielkość. 

W międzyczasie wymieszaj cukier puder z mlekiem lub wodą.

Gdy ciasto wyrośnie przygotuj głęboki garnek lub frytkownicę z olejem nagrzanym do 190 st (olej będzie miał odpowiednią temperaturę jeśli po włożeniu drewnianego patyczka pojawią się bąbelki).  

Każdego donata smaż ok. pół minuty (do 45 sekund) na jednej stronie. Odwróć i smaż przez kolejne pół minuty na drugiej. 

Gotowe donaty zanurzaj w wcześniej przygotowanym lukrze i posypuj pokruszonymi ciastkami Oreo. 


Smacznego :)


22 komentarze:

  1. Pączki nie należą d moich ulubionych słodkości, ale skoro są z oreo...oj kusisz :D
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś dla mojego synka - lubi i donaty i oreo !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To w takim razie polecam zrobić. Będzie zachwycony😊

      Usuń
  3. Uwielbiam pączki ale jeszcze nie pokusiłam się by zrobić je sama

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Wbrew pozorom nie jest to takie trudne, a jaka satysfakcja 😊

      Usuń
  4. O Boziu jak to apetycznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  5. Prosty przepis muszę spróbować ~!

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetnie to wygląda *.* Koniecznie muszę wypróbować ten przepis ^^
    Pozdrawiam ♥ wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. ciekawy przepis
    smacznego

    OdpowiedzUsuń
  8. A czy można upiec w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam robić je w piekarniku, ale myślę, że raczej wyjdą. :)

      Usuń
  9. W takim razie bede próbować ;)

    OdpowiedzUsuń