Granola jest świetną alternatywa dla tradycyjnych płatków śniadaniowych. Przygotowana w domu, z wartościowych składników będzie idealn...

Piernikowa granola bez cukru na bazie płatków owsianych i kaszy gryczanej


Granola jest świetną alternatywa dla tradycyjnych płatków śniadaniowych. Przygotowana w domu, z wartościowych składników będzie idealna na zdrowe śniadanie. Dziś przygotowałam dla Was podstawowy przepis na prostą, wegańską granolę na bazie płatków owsianych i niepalonej kaszy gryczanej. Jeśli chcecie urozmaicić granolę można dodać swoje ulubione składniki tj. orzechy, nasiona, kawałki czekolady lub pokrojone suszone owoce. 



Piernikowa granola bez cukru na bazie płatków owsianych i kaszy gryczanej 




Składniki:

2 szkl płatków owsianych (dla uzyskania ciekawszej konsystencji moża wziąć 1,5 szkl zwykłych płatków owsianych i 1/2 szl ekspandowanych)  
1/2 szkl kaszy gryczanej niepalonej Targroch
1 szkl daktyli
1/2 szkl wody
2 łyżeczki przyprawy piernikowej
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki soli
kilka kropli ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:


Daktyle zalej gorącą wodą i pozostaw do namoczenia na ok 15-20 minut. Po tym czasie przelej całość do blendera i zmiksuj.

Płatki owsiane i kasze gryczaną wsyp do dużej miski, dodaj pastę daktylową* oraz resztę składników i dokładnie wymieszaj.
Piecz granolę ok. 40-50 min  w piekarniku nagrzanym do 180 st C mieszając co 10 minut. Granola będzie gotowa, gdy będzie chrupiąca i zarumieniona**. 

*Jak lubisz  bardzo słodką granolę  możesz dodać ksylitol, erytrol lub inną substancje słodzącą. 

** Każdy piekarnik jest inny, dlatego najlepiej obserwować granole,  i dostosować temperaturę i czas pieczenia do swojego sprzętu, aby się nie spaliła.

Do gotowej granoli można dodać ulubione składnikiorzechy, wiórki kokosowe, suszone owoce.

Przechowuj w suchym miejscu.


 Smacznego :)

5 komentarzy: