Dynia to jedno z moich ulubionych warzyw sezonowych. Uwielbiam ją za to, że można z niej przygotować zarówno słone jak i słodkie przekąsk...

Wegańskie trufle dyniowe


Dynia to jedno z moich ulubionych warzyw sezonowych. Uwielbiam ją za to, że można z niej przygotować zarówno słone jak i słodkie przekąski. Ostatnio bardzo często gości w mojej kuchni w różnej postaci. Dziś przygotowałam z jej udziałem pyszne, małe kulki, które podbiją podniebienie wszystkich miłośników słodkiego wydania tego warzywa. Oprócz dyni znajdują się tam daktyle, które nadają naturalnej słodyczy oraz mąką kokosowa, która łączy masę w całość. 


Wegańskie trufle z dynią





Składniki na masę do trufli:

1 szkl daktyli
1/2 szkl wody
4 łyżki puree dyniowego

1/4 łyżeczki cynamonu
szczypta soli himalajskiej

Do obtoczenia: starta gorzka czekolada


Przygotowanie:

Namocz daktyle w gorącej wodzie.

Po 15 minutach przełóż daktyle z wodą, w której się moczyły do malaksera i zblenduj na jednolitą masę.

Dodaj dynię, cynamon i sól. Zblenduj.

Dodaj mąkę kokosową i dokładnie wymieszaj.

Masę przełóż do lodówki na godzinę.

Po tym czasie wyciągnij masę z lodówki i formuj z niej kulki.

Po zużyciu całej masy, obtocz kulki w startej czekoladzie i ponownie przełóż do lodówki na 30 minut. 




Smacznego :)



5 komentarzy: