Fasolka po bretońsku to tradycyjne polskie danie z dodatkiem kiełbasy lub parówek. Kiedyś bardzo lubiłam je w mięsnej wersji, dlatego zazwyczaj dodaję do tego dania jakiś zamiennik tradycyjnej kiełbasy. Aby przygotować wegańską fasolkę po bretońsku wystarczy użyć tofu (najlepiej się tu sprawdzi wędzone) pokrojone w kostkę, kotlety sojowe lub parówki sojowe. Tym razem moją fasolkę po bretońsku zdecydowałam się przygotować z dodatkiem nowych kiełbas wegańskich, które miałam okazję niedawno przetestować.
Fasolka po bretońsku z wegańską kiełbasą
Składniki:
opakowanie kiełbas "Warzywne Vege" od BeVege
2 cebule
olej do smażenia
3 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
2 koncentraty pomidorowe
1 łyżka majeranku
2 łyżki płatków drożdżowych
250 ml wody
sól, pieprz
opcjonalnie: 1/2 łyżeczki cukru lub innej substancji słodzącej
* ok. 360 g suchej fasoli
Przygotowanie:
Kiełbasę pokrój na talarki i podsmaż na oleju, aż będzie zarumieniona. Po usmażeniu przełóż ją na talerz.
Pokrój cebulę na małe kawałki i podsmaż na oleju na tej samej patelni co kiełbasę.
Po tym czasie dodaj koncentraty, majeranek oraz płatki drożdżowe. Gotuj ok. 5 minut.
Pod koniec dodaj wyciśnięty czosnek i wcześniej usmażoną kiełbasę. Gotuj jeszcze 2 minuty.
Dodaj sól i pieprz do smaku. Na tym etapie można też dodać cukier.
Już zapomniałam jak taka swojska fasolka smakuje :) Muszę zrobić!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Polecam! Jest idealna na jesienną pogodę :)
Usuńoj, wieki nie robiłam... ostatnio naszła mnie chęć, ale nie dostanę tutaj takich kiełbas jak w Polsce, a parówek jakoś unikam. Hmm.... muszę w końcu wykombinować jakiś zamiennik. Albo zrobić z chorizo. Niestety mój luby wersji wege nie tknie, chociaż ja zdecydowanie tak!
OdpowiedzUsuńProponuję zrobić z tofu lub tempehem. Podsmaż na patelni z przyprawą np. do kurczaka i dodaj pod koniec gotowanie do fasolki. Nie powinien się zorientować, że "coś jest nie tak" ;)
UsuńCoś dla mnie :) Czym mogę zastąpić płatki drożdżowe?
OdpowiedzUsuńMożesz dodać trochę sosu sojowego lub je pominąć :)
Usuń