Fasola to wyjątkowo wszechstronny strączek, z którego można zrobić prawie wszystko. W internecie znajdziemy pasty, ciasta, a nawet lod...

BEZGLUTENOWE BURGERY Z CZARNEJ FASOLI



Fasola to wyjątkowo wszechstronny strączek, z którego można zrobić prawie wszystko. W internecie znajdziemy pasty, ciasta, a nawet lody bazujące na fasoli. Ja postanowiłam wykorzystać ją w bardziej tradycyjny sposób. Niedawno miałam wielką ochotę na burgery, dlatego to właśnie one będą bohaterem tego postu. Burgery pojawiły się na moim blogu już w dwóch odsłonach. Pierwszą były te z marynowanej marchewki, a drugą te zrobione z ciecierzycy. Dziś przyszedł czas, aby do tego grona dołączyły bezglutenowe burgery zrobione z czarnej fasoli. 




BEZGLUTENOWE BURGERY Z CZARNEJ FASOLI


Składniki:

1 puszka czarnej fasoli 
1 duża czerwona cebula
6 małych pieczarek lub 3 duże
130 g ugotowanego ryżu (50 g suchego) *
3 łyżki mąki ryżowej** 
2 łyżki płatków drożdżowych 
1 łyżka mielonego siemienia lnianego
1 łyżka majeranku
1 ząbek czosnku
1/4 łyżeczki papryki wędzonej lub zwykłej
sól, pieprz
olej do smażenia
opcjonalnie: 1/4 łyżeczki cukru lub innej substancji słodzącej 

* Najlepiej używać ryżu ugotowanego dzień przed robieniem burgerów. 
** Można użyć innej mąki, zmielonych płatków owsianych lub bułki tartej. Mąkę można również pominąć, ale wtedy kotlety nie będą, aż tak zwięzłe.

Przygotowanie:

Pokrój drobno cebule, przełóż na patelnie z olejem, posól i podsmaż na patelni, aż się skarmelizuje. 

Następnie pokrój drobno pieczarki i dodaj je do cebuli. Smaż ok. 3 minuty, do momentu, gdy pieczarki zmniejszą objętość. 

Fasole przepłucz pod bieżącą wodą. Następnie zmiksuj ją lub rozgnieć ją za pomocą tłuczka do ziemniaków. Masa nie musi mieć jednolitej konsystencji.

W misce połącz fasole z cebulą i pieczarkami. Następnie wyciśnij czosnek i dodaj go razem z pozostałymi składnikami. Dokładnie wymieszaj. Dodaj sól i pieprz do smaku. 

Masę włóż do lodówki na ok. godzinę. 

Po tym czasie możesz uformować z masy burgery. Można je smażyć lub piec w rozgrzanym do  piekarniku przez 40 minut z przewróceniem burgerów po 20 minutach.


Smacznego :)





4 komentarze: