Zdrowe tłuszcze są bardzo ważnym elementem dobrze zbilansowanej diety roślinnej. Jednym z najlepszych olei jakie można używać na diecie we...

Korzyści stosowania oleju rzepakowego na diecie roślinnej

 

Zdrowe tłuszcze są bardzo ważnym elementem dobrze zbilansowanej diety roślinnej. Jednym z najlepszych olei jakie można używać na diecie wegańskiej jest olej rzepakowy. A dlaczego?


ZAWIERA CENNE KWASY NIENASYCONE


Olej rzepakowy ma wysoki poziom (ok. 90%) wartościowych nienasyconych kwasów tłuszczowych:

  • alfa-linolenowego (omega-3),

  • linolowego (omega-6),

  • oleinowego (omega-9).


Szczególnie na diecie roślinnej ważne jest, żeby kwasy nienasycone były dostarczane z pożywieniem, ponieważ organizm ludzki sam ich nie wytwarza, a są niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Kwasy te korzystanie wpływają na prawidłową pracę mózgu i wzroku. Mają też działanie przeciwzapalne, utrzymują dobrą kondycję skóry i wspierają leczenie cukrzycy oraz chorób układu krążenia. Już dwie łyżki oleju rzepakowego dziennie pokrywają w 100% zapotrzebowanie organizmu na kwasy omega-3. Wiecie, że olej rzepakowy ma aż 10 razy więcej omega-3 niż oliwa z oliwek, 13 razy więcej niż olej słonecznikowy i aż 40 razy więcej niż olej z pestek winogron? Warto wiedzieć też, że olej rzepakowy ma idealny

stosunek kwasów omega-6 do omega-3, który wynosi 2:1.


JEST BOGATY W WITAMINY I WSPOMAGA ICH PRZYSWAJANIE


Olej rzepakowy jest bogaty w witaminy E i K, które są bardzo ważne w diecie roślinnej. Witamina E ma właściwości przeciwutleniające, dzięki którym chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Witamina K utrzymuję zdrowe kości i odpowiada za proces krzepnięcia krwi. Warto wiedzieć, że spożycie około 2 łyżki oleju rzepakowego dziennie dostarcza 50% witaminy E i 20% witaminy K. Oprócz tego olej rzepakowy wspomaga transport i wchłanianie witamin A, D, E i K. W związku z tym warto spożywać warzywa razem z olejem rzepakowym, żeby witaminy jak najlepiej zostały przyswojone przez organizm.


MA WSZECHSTRONNE ZASTOSOWANIE W DIECIE ROŚLINNEJ


Olej rzepakowy jest idealnym tłuszczem do codziennego stosowania na diecie roślinnej. Ma dobrą wytrzymałość na zmiany termiczne, więc można go używać podczas gotowania, smażenia oraz pieczenia. Idealnie sprawdza się jako baza dressingów do sałatek i wegańskiego majonezu. Będzie też idealny do past warzywnych i zup. Olej rzepakowy jest delikatny w smaku, dlatego świetnie sprawdzi się w przygotowaniu wegańskich ciast i z powodzeniem zastąpi masło w przepisach na większość tradycyjnych wypieków. Dodatkowo takie desery będą o wiele zdrowsze. Używając oleju zamiast masła w wypiekach należy pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji. Przyjmuje się, że 100 g masła to 3-4 łyżki oleju rzepakowego. Również zamiast kostki margaryny możemy dać do ciasta 1 szklankę oleju.


Więcej o korzyściach z korzystania z oleju rzepakowego na diecie roślinnej, można przeczytać  https://www.pokochajolejrzepakowy.eu/olej-rzepakowy-a-diety-roslinne/ a teraz zapraszam na przepis z użyciem oleju rzepakowego.



Bruschetta




Bruschetta tradycyjnie jest przygotowywana z oliwą z oliwek, ale w dzisiejszym przepisie zamiast niej użyłam oleju rzepakowego.


Składniki:


  • kilka kromek pieczywa np bagietki

  • 10-15 pomidorków koktajlowych

  • 1-2 ząbki czosnku

  • garść listków świeżej bazylii

  • 1 - 2 łyżki oleju rzepakowego

  • czarny pieprz, sól


Przygotowanie:


➡️ Bagietkę kroję, polewam olejem, przekładam na patelnie i smażę z obu stron do zarumienienia. Podsmażone kromki smaruję przekrojonym czosnkiem.

➡️ Pomidorki koktajlowe kroję na ćwiartki. Przekładam je do miski i dodaję, posiekaną bazylie, czosnek, olej rzepakowy, sól i zmielony pieprz. Wszystko dokładnie mieszam i odstawiamy na pół godziny, aby składniki się połączyły.

➡️ Gotową mieszankę przekładam na kromki i dodaje jeszcze listki bazylii.




Sfinansowano z Funduszu Promocji Roślin Oleistych


2 komentarze: