Październik to zdecydowanie dyniowy miesiąc :) Większość osób w tym miesiącu pije dyniowe latte czy robi frytki, ale chyba najbardziej popularnym przepisem z dyni jest zupa krem. Nic dziwnego, bo robi się ją szybko i prosto, a efekt jest przepyszny. Jako, że na taką zupę przepis (tutaj) już jest u mnie na blogu, postanowiłam trochę poeksperymentować. Poniżej możecie zobaczyć rezultat :).
Orientalna zupa dyniowa z pomidorami i czerwoną soczewicą
Składniki:
1/2 dyni hakkido (ok. 1,5 kg )
dwa średnie pomidory
1 pietruszka
2 średnie marchewki
1/2 małego pora
1 średnia cebula
1 płaska łyżka curry
pół szklanki czerwonej soczewicy
1-1,5 litra wody
sól, pieprz
1 łyżka oleju
kolendra
Przygotowanie:
Pokrój dynie, marchewkę i pietruszkę w kostkę.
Podsmaż warzywa na łyżce oleju przez ok. 2 minuty. Przełóż do garnka i zalej litrem wody. Dodaj sól , aby woda była lekko słona. Gotuj po przykryciem ok 20 min.
Po tym czasie dodaj czerwoną soczewice i gotuj jeszcze 15-20 minut.
W między czasie pokrój pomidory w kostkę i posiekaj kolendrę.
Na koniec dodaj pomidory, curry oraz sól i pieprz do smaku. Zupę podawaj posypaną kolendrą.
Smacznego :)
Ooooo niby taki krem, a zupa. Coś innego, musze spróbować, u mnie także post o kremie z dyni piżmowej:)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda, smacznego.
Pozdrawiam
https://lifestyleworldblog.blogspot.com/
Świetny pomysł! ;-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga! ;-)
smm panel
OdpowiedzUsuńsmm panel
İs ilanlari blog
İNSTAGRAM TAKİPÇİ SATIN AL
hirdavatciburada.com
beyazesyateknikservisi.com.tr
servis
tiktok jeton hilesi
Önemli giriş adreslerine buradan ulaşabilirsiniz.
OdpowiedzUsuńbetturkey giriş
betpark giriş
OS3
salt likit
OdpowiedzUsuńsalt likit
FSQ