Październik to zdecydowanie dyniowy miesiąc :) Większość osób w tym miesiącu pije dyniowe latte czy robi frytki, ale  chyba najbardziej p...

Orientalna zupa dyniowa z pomidorami i czerwoną soczewicą


Październik to zdecydowanie dyniowy miesiąc :) Większość osób w tym miesiącu pije dyniowe latte czy robi frytki, ale chyba najbardziej popularnym przepisem z dyni jest zupa krem. Nic dziwnego, bo robi się ją szybko i prosto, a efekt jest przepyszny. Jako, że na taką zupę przepis (tutaj) już jest u mnie na blogu, postanowiłam trochę poeksperymentować. Poniżej możecie zobaczyć rezultat :).  




Orientalna zupa dyniowa z pomidorami i czerwoną soczewicą

Składniki:

1/2 dyni hakkido (ok. 1,5 kg )
dwa średnie pomidory
1 pietruszka
2  średnie marchewki 
1/2 małego pora 
1 średnia cebula
1 płaska łyżka curry 
pół szklanki czerwonej soczewicy
1-1,5 litra wody
sól, pieprz
1 łyżka oleju
kolendra

Przygotowanie:

Pokrój dynie, marchewkę i pietruszkę w kostkę. 

Pora pokrój na półplasterki, cebulę posiekaj w piórka.

Podsmaż warzywa na łyżce oleju przez ok. 2 minuty. Przełóż do garnka i zalej litrem wody. Dodaj sól , aby woda była lekko słona. Gotuj po przykryciem ok 20 min.

Po tym czasie dodaj czerwoną soczewice i gotuj jeszcze 15-20 minut. 

W między czasie pokrój pomidory w kostkę i posiekaj kolendrę. 

Na koniec dodaj pomidory, curry oraz sól i pieprz do smaku. Zupę podawaj posypaną kolendrą. 




Smacznego :)

5 komentarzy: