Pierwszy raz spróbowałam orzechowca kilka lat temu na obiedzie Wielkanocnym u siostry mojego chłopaka. Nigdy nie jadłam czegoś podobnego i pamiętam, że było to najlepsze ciasto jakie kiedykolwiek jadłam. Od razu wzięłam przepis, chcąc przygotować je sama w domu. Dziś przedstawiam Wam przepis na zweganizowaną wersję tego ciasta. Choć należy do tych bardziej pracochłonnych i kalorycznych to zachęcam Was do jego wypróbowania.
WEGAŃSKI ORZECHOWIEC Z KARMELEM
Składniki na karmel:
1/4 szkl cukru kokosowego Targroch*
1/2 puszki mleczka kokosowego
1 łyżka oleju kokosowego
Składniki na ciasto (blacha do pieczenia ok. 20x30):
3 szkl. mąki
1,5 łyżeczki sody
150g margaryny**
2/3 szkl. cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 łyżki skrobi ziemniaczanej***
Składniki na krem:
Składniki na ciasto (blacha do pieczenia ok. 20x30):
3 szkl. mąki
1,5 łyżeczki sody
150g margaryny**
2/3 szkl. cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 łyżki skrobi ziemniaczanej***
6 łyżek wody
1 łyżka mleka roślinnego
1 łyżka mleka roślinnego
Składniki na krem:
3 szklanki mleka roślinnego
3/4 szklanki cukru
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
250 g margaryny**
Składniki na warstwę orzechową:
200 g orzechów włoskich Targroch
50 g margaryny**
5 łyżek cukru
*Można zastąpić zwykłym cukrem lub cukrem trzcinowym.
** Polecam margarynę "Alsan" (do kupienia w sklepach z żywnością ekologiczną) lub nową w 100% rośliną margarynę marki "Kasia" (ogólnie dostępna i o wiele tańsza). Zamiast margaryny można użyć oleju kokosowego.
***Można użyć również skrobi/mąki z Tapioki.
Przygotowanie:
Do rozgrzanego rondelka wysyp cukier i rozpuść go mieszając przez około minutę. Następnie wlej mleczko kokosowe i szybko wymieszaj je z rozpuszczonym cukrem. Zmniejsz ogień i gotuj całość przez około 15 minut, do momentu zgęstnienia masy. Po tym czasie zdejmij rondelek z ognia i dodaj olej kokosowy.
Do rozgrzanego rondelka wysyp cukier i rozpuść go mieszając przez około minutę. Następnie wlej mleczko kokosowe i szybko wymieszaj je z rozpuszczonym cukrem. Zmniejsz ogień i gotuj całość przez około 15 minut, do momentu zgęstnienia masy. Po tym czasie zdejmij rondelek z ognia i dodaj olej kokosowy.
W międzyczasie do pozostałej szklanki mleka dodaj dwa opakowania budyniu i rozmieszaj. Gdy mleko w garnku będzie się gotowało wlej mieszaninę budyniową. Energicznie mieszaj do całkowitego zgęstnienia budyniu. Zdejmij z ognia i ostudź.
Następnie przygotuj warstwę orzechową. Do tego celu rozpuść w garnku margarynę z cukrem. Gotuj do momentu rozpuszczenia cukru, potem wsyp posiekane orzechy włoskie i gotuj jeszcze przez chwilę.
Miękką margarynę zmiksuj na puszystą masę. Dodawaj po 1 łyżce ostudzonego budyniu i miksuj do momentu uzyskania jednolitej, kremowej masy.
Wszystkie składniki na ciasto włóż do dużej miski, zagnieć ciasto i podziel je na 2 części.
Obie części ciasta rozwałkuj do wymiarów blachy do pieczenia. Następnie przełóż pierwsze ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do rozgrzanego do 180ºC piekarnika. Piecz ok. 15 minut do zarumienienia ciasta. Na drugą porcje ciasta wyłóż warstwę orzechową i postępuj tak samo jak z pierwszym plackiem. Po upieczeniu ostudź.
Miękką margarynę zmiksuj na puszystą masę. Dodawaj po 1 łyżce ostudzonego budyniu i miksuj do momentu uzyskania jednolitej, kremowej masy.
Gotowe ciasto przełóż w zimne miejsce najlepiej na 24 h.
Smacznego :)
Świetny pomysł! ;-)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, schrupałabym ze smakiem. =)
OdpowiedzUsuńKiedyś uwielbiałam orzechowiec. Koniecznie muszę spróbować w wersji wegańskiej :)
OdpowiedzUsuń