Pierwszy raz spróbowałam orzechowca kilka lat temu na obiedzie Wielkanocnym u siostry mojego chłopaka. Nigdy nie jadłam czegoś podobnego ...

WEGAŃSKI ORZECHOWIEC Z KARMELEM


Pierwszy raz spróbowałam orzechowca kilka lat temu na obiedzie Wielkanocnym u siostry mojego chłopaka. Nigdy nie jadłam czegoś podobnego i pamiętam, że było to najlepsze ciasto jakie kiedykolwiek jadłam. Od razu wzięłam przepis, chcąc przygotować je sama w domu. Dziś przedstawiam Wam przepis na zweganizowaną wersję tego ciasta. Choć należy do tych bardziej pracochłonnych i kalorycznych to zachęcam Was do jego wypróbowania.


WEGAŃSKI ORZECHOWIEC Z KARMELEM



Składniki na karmel:

1/4 szkl cukru kokosowego Targroch*
1/2 puszki mleczka kokosowego
1 łyżka oleju kokosowego

Składniki na ciasto (blacha do pieczenia ok. 20x30):

3 szkl. mąki
1,5 łyżeczki sody
150g margaryny**
2/3 szkl. cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 łyżki skrobi ziemniaczanej***

6 łyżek wody
1 łyżka mleka roślinnego

Składniki na krem:

3 szklanki mleka roślinnego
3/4 szklanki cukru
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
250 g margaryny**


Składniki na warstwę orzechową:


200 g orzechów włoskich Targroch
50 g margaryny**
5 łyżek cukru


*Można zastąpić zwykłym cukrem lub cukrem trzcinowym.

** Polecam margarynę "Alsan" (do kupienia w sklepach z żywnością ekologiczną) lub nową w 100% rośliną margarynę marki "Kasia" (ogólnie dostępna i o wiele tańsza). Zamiast margaryny można użyć oleju kokosowego. 

***Można użyć również skrobi/mąki z Tapioki.

Przygotowanie:

Do rozgrzanego rondelka wysyp cukier i rozpuść go mieszając przez około minutę. Następnie wlej mleczko kokosowe i szybko wymieszaj je z rozpuszczonym cukrem. Zmniejsz ogień i gotuj całość przez około 15 minut, do momentu zgęstnienia masy. Po tym czasie zdejmij rondelek z ognia i dodaj olej kokosowy. 

Zagotuj dwie szklanki mleka roślinnego z 3/4 szklanki cukru.
W międzyczasie do pozostałej szklanki mleka dodaj dwa opakowania budyniu i rozmieszaj. Gdy mleko w garnku będzie się gotowało wlej mieszaninę budyniową. Energicznie mieszaj do całkowitego zgęstnienia budyniu. Zdejmij z ognia i ostudź.

Następnie przygotuj warstwę orzechową. Do tego celu rozpuść w garnku margarynę z cukrem. Gotuj do momentu rozpuszczenia cukru, potem wsyp posiekane orzechy włoskie i gotuj jeszcze przez chwilę.

Wszystkie składniki na ciasto włóż do dużej miski,  zagnieć ciasto i podziel je na 2 części.

Obie części ciasta rozwałkuj do wymiarów blachy do pieczenia. Następnie przełóż pierwsze ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do rozgrzanego do 180ºC piekarnika. Piecz ok. 15 minut do zarumienienia ciasta. Na drugą porcje ciasta wyłóż warstwę orzechową i postępuj tak samo jak z pierwszym plackiem. Po upieczeniu ostudź.

Miękką margarynę zmiksuj na puszystą masę. Dodawaj po 1 łyżce ostudzonego budyniu i miksuj do momentu uzyskania jednolitej, kremowej masy.

W blaszce ułóż upieczone ciasto nie mające orzechów. Posmaruj obficie karmelem i wyłóż cały krem budyniowy.  Całość przykryj ciastem z warstwą orzechową.

Gotowe ciasto przełóż w zimne miejsce najlepiej na 24 h. 


Smacznego :)

3 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie, schrupałabym ze smakiem. =)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś uwielbiałam orzechowiec. Koniecznie muszę spróbować w wersji wegańskiej :)

    OdpowiedzUsuń