Produktem "ubocznym" przy robieniu mleka sojowego lub tofu jest okara, która jest doskonałym źródłem białka, wapnia, fosforu czy potasu. Posiada także dużą ilość błonnika W smaku jest dość neutralna, dlatego świetnie nadaje się do deserów jak i do dań wytrawnych.
Zawsze przy robieniu mleka sojowego czy tofu nie mogę się doczekać, aby coś zrobić z pozostałej okary. Najczęściej przygotowuje z niej kotlety a'la schabowe albo pasztet. Oprócz soi dodaje do niego kilka warzyw i powstaje pyszny dodatek do chleba.
Bezglutenowy pasztet sojowy z okary
Składniki:
- okara z 400g soi
- 2 duże marchewki (ok. 350g)
- duża pietruszka (ok. 170g)
- 2 średnie cebule
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- sól, pieprz
- woda
Przygotowanie:
- Obrać marchewkę i pietruszkę. Ugotować w osolonej wodzie.
- Ugotowane warzywa zblendować z cebulą oraz z dodatkiem dwóch szklanek wody z gotowania.
- W dużej misce wymieszać okarę ze zblendowaną masą i dodać przyprawy.
- Na koniec dodać mąkę kukurydzianą (ilość mąki może się różnić zależnie od tego jak została odciśnięta okara, dlatego najlepiej dodawać ją stopniowo do uzyskania konsystencji "lepkiej papki").
- Pasztet przełożyć do keksówki i piec w nagrzanym do 200 st C piekarniku ok 1 h.
Pasztet latwo się kroi i rozsmarowuje na kanapce :)
Smacznego :)
Pyszne, pyszne, pyszne!
OdpowiedzUsuńMożna użyć tego przepisu do zrobienia kiełbasek?
OdpowiedzUsuń