To właśnie z tego wspaniałego warzywa można zrobić beztłuszczowy(!) majonez, który w przeciwieństwie do tradycyjnej wersji można jeść ile się chcę. Taki majonez sprawdzi się świetnie do sałatek czy jako baza do sosów.
Wegański majonez z ziemniaka (beztłuszczowy)
Na podstawie tego przepisu.
Składniki:
- 2 średnie ziemniaki (ok. 150g)
- 2 łyżeczki soku z cytryny lub octu jabłkowego
- 3 łyżeczki musztardy
- 1/4 łyżeczki cukru
- 1/4 łyżeczki soli Kala Namak
- sól, pieprz
- woda (ilość wody w głównym stopniu zależy od użytych ziemniaków, dlatego najlepiej dodawać stopniowo do uzyskania pożądanej konsystencji - ja dałam ok. 1/2 szkl)
Przygotowanie:
- Całkowicie ostudzone ziemniaki wraz z resztą składników umieścić w blenderze i zmiksować do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
Smacznego :)
kilka wege majonezów jadłam i robiłam, ale z majonezu? ciekawe!
OdpowiedzUsuńAle fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńFajna strona. Pozdrawiam Grażyna
OdpowiedzUsuńOd kilku lat szukalam zdrowego zamiennika i przechodzac przez np przepyszny majonez ze slonecznika zawsze mialam nadzieje ze jest jakis prostszy sposob no i dzis wlasnie na niego trafilam. Bardzo dziekuje za ten przepis bo jest banalnie prosty do wykonania i przepyszny(choc ja dalam mniej musztardy)....Zastanawia mnie tylko czy dluzej niz 1-2 dni mozna go przechowywac w lodowce ?
OdpowiedzUsuńWszystko zależy od tego jak się przechowuje. Najlepiej używać wyparzonego słoika z pokrywką, dzięki temu będzie dłużej świeży.
Usuń