Uważam, że kupowanie prezentów na walentynki jest przereklamowane. O wiele lepiej samemu zrobić prezent albo jeszcze lepiej ugotować lub upiec! Walentynki już w tę niedziele dlatego przygotowałam prosty i szybki przepis na trufle daktylowo-czekoladowe.
Trufle można obtoczyć w dowolnych dodatkach. Ja zdecydowałam się na suszonego buraka, który nadał im piękny kolor.
Walentynkowe trufle daktylowo-czekoladowe
Składniki:
- 150 g daktyli
- 100 g gorzkiej czekolady
- 40 g płatków jaglanych
- woda
- ulubione dodatki: burak suszony, orzechy, wiórki kokosowe, kakao
Przygotowanie:
- Daktyle pokroić na male kawałki, wrzucić do garnka i zalać odrobiną wody, tak aby je przykryła. Gotować je do momentu, aż będą miękkie i cała woda wyparuje. Następnie za pomocą tłuczka do ziemniaków zgnieść je na jednolitą masę.
- Czekoladę rozpuścić w mikrofalówce mieszając po każdych 30s, aby się nie przypaliła.
- Zmieszać masę daktylową z roztopioną czekoladą i dodać płatki jaglane.
- Wstawić całość do lodówki na ok 30 minut.
- Suszone buraki rozdrobnić w blenderze na pył.
- Po wyjęciu masy z lodówki ulepić małe kulki i obtoczyć je w buraczanym pyle (najlepiej dwa razy, aby miały intensywny kolor).
- Gotowe kulki wstawić do lodówki na ok 1h.
Smacznego :)
te trufle wyglądają obłędnie! :3
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSą prześliczne! Jak by mi ktoś takie cudeńka na Walentynki sprezentował to byłabym w niebie, ale nie ma kto heh ;)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Dziękuję:)
UsuńDziękuję :) zawsze możesz sobie sama je sprezentować :)
UsuńMhmmmm pycha,aż mi ślinka cieknie.. Koniecznie muszę je sama zrobić, właśnie zastanawiam się czy płatki jaglane można zastąpić przez ryżowe? Pozdrawiam!!
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak:) płatki ryżowe są trochę twardsze dlatego proponuje dodać je, gdy masa będzie gorąca Również pozdrawiam!
UsuńDzięki za radę,zrelacjonujejak już zrobię :)
UsuńMuszę powiedzieć że przepis zdał egzamin! Zrobiłam trufle z płatkami ryzowymi i trochę żałuję że ich nie zmiksowalam, ale zrobiłam kolejna turę już według przepisu i były świetne, część oprócz posypki z buraków obtoczylam w cukrze pudrze z cynamonem :) mniam
OdpowiedzUsuń